Thursday, January 29, 2009

KES NASARUDDIN MEREBAK KE SABAH?


KEADILAN...Anwar menerima kemasukan Nasaruddin ke dalam PKR tetapi bahangnya merebak ke Sabah.

PERBAHASAN hangat Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO Khamis malam lalu menarik perhatian banyak pihak terutama perkembangan politik negeri Perak berikutan perletakan jawatan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali berikutan tindakan Adun Bota, Datuk Nasaruddin Hashim yang keluar dari BN sehingga menarik minat ramai lagi adun BN yang diwar-warkan akan menyertainya.

Rasa tidak puashati dengan Tajol dikatakan menjadi salah satu faktor ‘suhu politik’ UMNO Perak semakin panas dan paling menakjubkan ianya telah merebak ke Sabah.

Ramai adun BN telah menghubungi mysabahkini mengadu bahawa mereka menerima SMS daripada pegawai kanan polis yang mempunyai motif tersirat. Isi kandungan SMS yang dihantar melalui nombor telefon bimbit 01985308** berbunyi;

"Adun Bota, Perak, Dato Nasaruddin tlh menyertai PKR semalam. Puncanya kalah dlm pertandingan UMNO Bhg. Kemudianya adun ini mengalami masalah kewangan yg serius. setlh gagal meminta bantuan kewangan dri kawan2 dan sebagainya adun pembangkang d perak tiada sebarang projek d perolehi oleh adun ini terpaksa meminta bantuan anwar ibrahim yg kemudiannya berjanji utk membantu menyelesaikan hutang yg serius adun ini. apa pandangan yb/datuk mengenai tindakan adun ini. SUPT ******(KPTI**)".

Menurut seorang Adun daripada Pantai Timur Sabah, mereka agak terkejut kerana pegawai kanan polis mencampuri urusan politik selepas seorang lagi pegawai kanan polis cuba menjadi pelobi calon menjelang pilihanraya umum 2008 yang menyebabkan ramai bakal calon tertipu dan kerugian berpuluh ribu ringgit kerana terpedaya dengan pegawai kanan polis berkenaan.

"Kenapa dia mahu tanya kami bukan-bukan? Ini perkembangan tidak sihat apabila polis yang menjaga keamanan mencampuri urusan politik," ujar Adun berkenaan yang meminta agar namanya dirahsiakan bagi mengelak sebarang gangguan yang tidak diingini daripada pegawai kanan polis berkenaan.

Beberapa orang Ahli Parlimen juga mengesahkan menerima SMS politik berkenaan namun enggan mengulas lanjut dan menegaskan pendirian tidak akan melayani sebarang SMS yang cuba memancing mereka sekalipun daripada pegawai kanan polis atau pihak tertentu yang dikenalpasti cuba menjadi agen memancing mereka menyertai pembangkang.

Dalam pada itu, Naib Presiden PKR, Datuk Dr Jeffrey Kitingan ketika dihubungi berkata pihaknya telah mengenalpasti pegawai kanan polis berkenaan namun enggan mengesahkan atau menafikan sama ada mempunyai hubung kait dengan PKR atau Pakatan Rakyat.

"Kita yakin ada Adun dan MP Sabah akan sertai Pakatan Rakyat menjelang 'Chap Goh Meh'," ujar Jeffrey yang membayangkan sekurang-kurangnya lapan orang adun dan lima orang ahli Parlimen Sabah akan menyertai rakan mereka dari Sarawak dan Perak ke dalam PKR.

No comments:

Post a Comment