Friday, January 30, 2009

PENAMBAHBAIKAN ATAU MEMILIK PERIBADIKAN?ABU BAKAR (kiri)dan DR FOWZI (Kanan)

KETUA Penerangan Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah, Zainuddin Hassan menyangkal usaha yang dilakukan oleh Lembaga Pelabuhan Sabah sebagai proses penambahbaikan apabila menukarkan Pengerusi Lembaga Pelabuhan Sabah, Datuk Zaki Gusmiah dengan Setiausaha Kerja UMNO Sabah, Datuk Kadzim Yahya.

"Struktur penyusunan semula lebih memihak kepada kepartian kerana masih mengekalkan V Jothi daripada MIC dan menggantikan mereka yang mempunyai jawatan dalam parti sebagai Pengerusi Lembaga Pelabuhan Sabah," ujar Zainuddin yang menggesa agar jawatan berkenaan dibuka kepada rakyat Sabah dan bukannya berasaskan parti.

Zainuddin menyifatkan perlantikan Datuk Kadzim sebagai Pengerusi Lembaga Pelabuhan Sabah hanya membazirkan wang rakyat kerana Lembaga Pelabuhan Sabah hanya mempunyai 25kakitangan kerana selebihnya telah dijadikan hamba abdi oleh Suria Capital Holding Berhad.

Sebelum ini, tegas Zainuddin, Lembaga Pelabuhan Sabah mempunyai 800 kakitangan namun setelah pengambil alihan operasi pelabuhan oleh Suria Capital hanya 25 orang sahaja masih bersama Lembaga Pelabuhan Sabah.

Tambah Zainuddin, keadaan ini menunjukkan ada pihak yang berhasrat menguasai Lembaga Pelabuhan Sabah setelah berjaya menswastakan Pelabuhan Teluk Sepanggar kepada Suria Capital Holding Berhad yang dimiliki kroni dan kaum kerabat Ketua Menteri Sabah.

Perkembangan terbaru kata Zainuddin, menunjukkan Perlantikan Pengarah Unit Perancangan Ekonomi Sabah, Datuk Dr Fowzi Haji Razi sebagai Pengarah Urusan Kumpulan Suria Capital Holding Berhad menggantikan Datuk Haji Abu Bakar Bin Haji Abas dianggap sebagai usaha beberapa pemegang saham utama Suria Capital untuk mengukuhkan kedudukan mereka setelah mengambil alih Pelabuhan Kontena yang bernilai RM450 juta daripada Lembaga Pelabuhan Sabah.

Tempoh perkhidmatan Abu Bakar tamat pada 31 Januari 2009 telah disambung beberapa hari lagi sebelum Lembaga Pengarah Suria Capital Holdings Berhad mengadakan mesyuarat bagi memasyhurkan Datuk Dr Fowzi sebagai Pengarah Urusan Kumpulan yang baru.

Abu Bakar telah berkhidmat dengan Suria sejak Februari 2004 juga adalah Pengerusi S.P. Satria Logistic Sdn.Bhd iaitu anak syarikat Suria Capital Holding Sdn.Bhd

No comments:

Post a Comment